Blog: Duurzaamheid – de eerste stappen

De eerste stappen zijn gezet! De ontwikkeling van een gedragsmodel dat volledig gericht is op overheidsbeleid is halverwege.
21 september 2017 | #gedragsverandering
Blog: Duurzaamheid – de eerste stappen

Door Inge Reijmer (Algemeen directeur I&O Research)

De eerste stappen zijn gezet! De ontwikkeling van een gedragsmodel dat volledig gericht is op overheidsbeleid is halverwege. We zijn begonnen met duurzaamheidsgedrag en dat is niet voor niets. Het model helpt niet alleen te verklaren waarom mensen zich wel of niet duurzaam gedragen, het stelt onze opdrachtgevers in staat dit gedrag effectiever te beïnvloeden. Wat zou het gaaf zijn wanneer ons onderzoek écht helpt het gedrag een beetje te verduurzamen.

Gedrag is hardnekkig, dat geldt voor ons allemaal. Ik vind dat wij als onderzoekers en adviseurs bij I&O Research ook meer moeten bijdragen. In de eerste plaats door duurzaamheid mee te nemen in projecten, gevraagd en ongevraagd. Het is urgent, voor mij èn voor onze opdrachtgevers. Ik wil niet alleen dat I&O duurzamer wordt, maar wil onze klanten daar ook echt bij kunnen helpen. Dat hoort bij onze maatschappelijke rol.

Hoe doen wij het eigenlijk zelf? I&O Research heeft een mooie duurzaamheidsverklaring die we toevoegen aan aanbestedingen. We verklaren dat we niet printen als dat niet per se noodzakelijk is, groen rijden en bomen planten. Maar eigenlijk is dat het absolute minimum. Een paar jaar geleden volstond dat nog prima, maar er is meer nodig om fundamenteel bij te dragen aan oplossingen voor een duurzame samenleving.

Als directeur ben ik me er bewust van dat we meer kunnen en moeten doen en op zoek moeten naar minder simpele oplossingen. Accepteren we dat we geen afval scheiden in onze hoogbouw in Amsterdam? Of dat we ons duurzame fruit met een koerier van Amsterdam naar Enschede laten vervoeren? Of dat we zoveel autokilometers maken tussen onze kantoren in Amsterdam en Enschede? Hoe kunnen we ons water- en stroomverbruik verder terugdringen, zelfs in een gebouw dat volgens BREEAM-NL al ‘Excellent’ scoort? Voor een deel praktische vragen, maar ook vragen die een gedragsverandering van ons allemaal inhouden.

Het is nu denk ik ruim een jaar, dat ongemakkelijke gevoel dat ik heb bij het begrip duurzaamheid. En dat gevoel groeit. Wat is er dan veranderd? Een goeie vraag. Ik noem het mijn gevoel van urgentie, en dat geldt zeker niet voor mij alleen. Waar in mijn beleving duurzaamheid eerst een vage en wat later een hippe term was, is het nu ernst geworden.
Er gaat geen dag voorbij zonder dat er nieuwe artikelen over milieu en duurzaamheid verschijnen. In mijn omgeving zie ik geweldige initiatieven die de burger helpen bij duurzamer gedrag. Lokale overheden die faciliteren bij het oprichten van energiecorporaties en het de burgers makkelijk maken over te stappen op duurzame- of zonne-energie, ook als je geen zonnepanelen op je dak kwijt kunt. En gemeenten die lagere of zelfs geen leges rekenen voor een bouwvergunning voor een gasloos huis. 

Met deze blog wil ik mijn gedachten delen. Tips en reacties zijn welkom! En ik heb nu een stok achter de deur. Want hoe meer mensen hier van weten, en mij er naar vragen, hoe meer urgentie ik voel!

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.