Regeerakkoord Rutte III: vooral verhoging lage BTW-tarief valt verkeerd

Het kabinet-Rutte III is door ruim een derde (38%) van de Nederlandse kiezers met tevredenheid ontvangen. Bijna de helft (48%) is ontevreden met het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie en 14% weet het (nog) niet.
11 oktober 2017 | Peter Kanne & Laurens Klein Kranenburg

Het kabinet-Rutte III is door ruim een derde (38%) van de Nederlandse kiezers met tevredenheid ontvangen. Bijna de helft (48%) is ontevreden met het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie en 14% weet het (nog) niet.

Regeerakkoord: D66-kiezers afwachtend, CDA-kiezers kritisch

Een kwart (23%) van de kiezers reageert positief op het nieuwe regeerakkoord, een derde (35%) neutraal, eveneens een derde (33%) negatief en 9% weet het niet. Het meest positief oordelen kiezers die in maart stemden op de ChristenUnie, gevolgd door die van VVD en CDA. De kiezers van D66 nemen vooralsnog een middenpositie in. Van de kiezers van de oppositiepartijen zijn de PVV-, FvD- en SP-stemmers het meest kritisch, gevolgd door kiezers van 50 Plus, GroenLinks en PvdA.

Vooral ChristenUnie-kiezers tevreden over onderhandelingsresultaat

Met de stelling ‘De partij waarop ik heb gestemd, heeft voldoende punten uit haar verkiezingsprogramma gerealiseerd in het regeerakkoord’ – gesteld aan de kiezers van de coalitiepartijen – zijn vooral ChristenUnie- en VVD-kiezers het eens. CDA- en D66-kiezers houden ook hier een ruimere slag om de arm.

Met name verhoging van lage btw-tarief van 6 naar 9 procent valt verkeerd

We legden 28 maatregelen van Rutte III voor.

Sociaal-economisch

 • Het meest negatief is men over de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Acht op de tien zijn hier negatief over; van SP- (93% negatief) tot VVD-kiezer (63%) valt deze maatregel verkeerd. 
 • Eveneens kritisch is men over de Verlaging van de winstbelasting voor bedrijven. Vooral de VVD-achterban is hier enthousiast over.
 • (Zeer) positief is men over de Salarisverhoging voor leraren in het basisonderwijs, de Verlaging van de inkomstenbelasting en de bevriezing van het eigen risico op 385 euro.

Immigratie

 • Een zeer ruime meerderheid van de kiezers is positief over de maatregel om teruggekeerde jihadgangers langer vast te houden.
 • Over de Nieuwe ‘vluchtelingendeals’ met landen rond Middellandse Zee is slechts 43% positief.

Klimaat

 • De klimaatmaatregelen van Rutte III vallen goed. Zowel het vastleggen van de milieudoelen in een bindende klimaatwet als het sluiten van de kolencentrales worden positief ontvangen.

Burgerzin, ethische thema’s en wietteelt

 • De Invoering van vrijwillige maatschappelijke dienstplicht voor jongeren valt opvallend goed (58%).
 • De helft van de kiezers (51%) is positief over de Proef met legale wietteelt in zes à tien gemeenten. Kiezers van D66, GL en PvdA zijn enthousiast, kiezers van CU en SGP beduidend minder.
 • Vooral D66- en PvdA-kiezers zijn positief over Het selecteren van embryo’s op geslacht bij erfelijke ziekten. CU-kiezers en SGP-kiezers oordelen afwijzend.
 • Maar één op de zes kiezers ziet iets in het beperken van geslachtsregistratie door de overheid. Voorstanders vinden we (enigszins) bij GL, D66 en PvdA. 

Buitenland

 • Zeven op de tien kiezers vinden het goed dat er extra geld (1,5 miljard) naar defensie gaat. Vooral SGP-, VVD-, CDA- en CU-kiezers zijn hier positief over. Relatief negatief zijn kiezers van GL, SP en PvdD.
 • De 1,75 miljard euro extra voor ontwikkelingssamenwerking wordt minder positief (30%) ontvangen. Kiezers van PvdA, GL en CU zijn positief.

Verantwoording

Dit blijkt uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 1.370 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek werd uitgevoerd van maandag 9 tot dinsdag 10 oktober 2017. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017.

Overname uit deze publicatie is alleen toegestaan met expliciete vermelding van I&O Research als bron.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Laurens Klein Kranenburg

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.