100% BOB 0% op

Het bestrijden van alcohol in het verkeer heeft al jaren een hoge prioriteit in het overheidsbeleid. Sinds 1991 wordt kaart gebracht welk deel van de automobilisten met te veel alcohol op achter het stuur zit
22 maart 2011 |

Rijden onder invloed

Het bestrijden van alcohol in het verkeer heeft al jaren een hoge prioriteit in het overheidsbeleid. Sinds 1991 wordt kaart gebracht welk deel van de automobilisten met te veel alcohol op achter het stuur zit. In 2010 voerde I&O Research dit onderzoek uit en in 2011 gaan we opnieuw de alcoholcontroles uitvoeren.

In de weekendnachten is het aantal doden en ziekenhuisgewonden als gevolg van alcohol in het verkeer het hoogst; daarom worden de controles in de weekendnachten gehouden.

De overheid heeft verschillende maatregelen ingevoerd en campagnes gehouden om het alcoholgebruik in het verkeer te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn de invoering van de ademanalyse als vervanging van de bloedproef en het inzetten van speciale handhavingteams op het gebied van alcohol en de de Bob-campagnes.

SportBOB

Onderdeel van het actieprogramma verkeersveiligheid 2011-2012 is de ‘Bob-gedachte’ structureel te verankeren in de sportwereld. Alcoholgebruik in sportkantines komt veelvuldig voor. Uit onderzoek blijkt dat vier op de tien van het algemeen publiek wel eens alcohol drinkt in een sportkantine. Ook publiek dat met de auto naar de sportkantine gaat, nuttigt daar wel eens alcohol: de helft doet dit vaak tot altijd.

Ter ondersteuning van het actieprogramma in 2011 voert I&O Research een voormeting uit naar het alcoholgebruik bij sportkantines. Dit onderzoek vindt plaats in het voorjaar van 2011 en bestaat uit het afnemen van blaastesten bij sportaccommodaties.

Het Directoraat-Generaal Mobiliteit (DGMo), onder het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, en de ROV’s zijn opdrachtgevers van het onderzoek.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.